Lied en videoclip (on)gewoon mezelf

(On)gewoon mezelf: het lied en de clip

Onder begeleiding van Ann-Eline Van Rompuy (Pasform vzw) werkte een enthousiaste en toffe bende van 15 volwassenen met een verstandelijke beperking, een jaar lang aan het maken, schrijven en inzingen van hun eigen nummer en videoclip: (on)gewoon mezelf.

Dit deden ze in nauwe samenwerking met Robrecht Van Rompuy (producer) en Micha van Amsterdam (producer en regisseur). Het is een hartverwarmende ‘feel good’ song die je als luisteraar meeneemt in de leefwereld van de artiesten en hun kijk op zichzelf, vriendschap en inclusie.

Met deze song willen de artiesten aan het brede publiek tonen dat ze méér zijn dan alleen hun ‘beperking’.


Theaterproductie

De artiesten van ‘(on)gewoon mezelf’ kennen elkaar al jaren doordat ze samen acteren in de gelijknamige theaterproductie. Met deze voorstelling touren ze doorheen het land vanaf november 2019. Hun actieve participatie aan de inhoudelijk vormgeving van zowel de song als de voorstelling, speelt een cruciale rol door het hele proces. De artiesten bepaalden zelf het onderwerp en wilden hun stem laten horen. “Ik ben wie ik ben” vormt het motto waar steeds naar teruggegrepen wordt.

De theaterproductie speelt doorheen 2019-2020 in verschillende culturele centra en schouwburgen te Tienen, Bierbeek, Brussel, Aarschot, Genk en Mechelen.


Ontstaan song en clip

Binnen de theatergroep speelde al jaren de vraag en ‘goesting’ om naast het acteren, zich ook op muzikale wijze uit te drukken. Alles begon met de droom om zelf een lied te maken en dit in een professionele setting in te zingen. Deze unieke groep artiesten hebben samen met Robrecht en Micha een intens en emotioneel proces doorgemaakt.

Na een eerste brainstorm over het thema, de keuze van het muziekgenre en de onderliggende boodschappen, gingen Robrecht en Micha aan de slag. Ze creëerden samen met de spelers een fantastische song. Niet veel later kregen de artiesten de kans om het nummer professioneel in te zingen. Als kers op de taart schitteren de artiesten in hun eigen videoclip, waar ze 2 draaidagen hard aan gewerkt hebben.


Inhoud song

De artiesten voelen al langer de nood om te laten zien aan de wereld dat ze méér zijn dan alleen hun beperking. Een zelfgeschreven lied waar ze volledig achter staan, is het ideale laagdrempelige medium voor het grote publiek. In de song komen verschillende, voor hen relevante thema’s, aan bod zoals vriendschap, omgaan met een innerlijke strijd, gelukkig zijn, aanvaard worden en erbij horen.

“Als je weer eens dwaalt, het leven lijkt een test. Je voelt je anders, anders dan de rest. Dan geloof me dit, wij zijn het bewijs. Tussen zwart en wit, duizend tinten grijs.”


Doel

De artiesten dromen ervan om via de song en het theaterstuk iets te kunnen veranderen omtrent de beeldvorming en benadering van mensen met een beperking. Zij zijn mensen met dromen en talenten die graag vriendschappen sluiten of een toffe babbel doen. Ze vinden het jammer dat anderen hen betuttelen of niet durven aanspreken. Dit kwetst. Door de song de wereld in te sturen, hopen ze dat anderen de persoon achter de beperking kunnen zien en óók geloven in hun kracht en talent.

“Kijk naar ons en kijk niet weg. Want zo weten we dat je het niet meent. Neem ons zoals we zijn en je gaat zien dat we zijn zoals jij.” – Uit een gedicht van Patricia, artieste ‘(on)gewoon mezelf’

De artiesten zijn terecht trots op hun proces en eindproduct. Momenteel kadert de song binnen de theaterproductie. Ze dromen ervan om de song ooit op de radio te horen en de clip op televisie te zien.

“Kijk naar ons en kijk niet weg. Want zo weten we dat je het niet meent. Neem ons zoals we zijn en je gaat zien dat we zijn zoals jij.” – Uit een gedicht van Patricia, artieste ‘(on)gewoon mezelf’